10 vragen aan Lamyae Aharouay

10 vragen aan Lamyae Aharouay
7 januari 2021 3omar
In Geen categorie

Voordat je dit mini interview leest moet ik een eervolle vermelding geven van Pim Lauwrier, de presentator van Funx Base. Hij en ik kennen elkaar van toen hij nog de rechterhand was van Vincent bij Noahs Ark en toen hij een programma kreeg bij FunX, vroeg hij mij om af en toe te komen co-hosten. Nadat hij me afzette bij het station na het voltooien van een van de eerste episodes tipten we elkaar een aantal podcasts. Een van de shows waar hij mee kwam was Haagse Zaken van NRC, een podcast over, zoals de titel al aangeeft, politieke tories. Sindsdien ben ik een trouwe luisteraar en worden er wekelijks hayaq moeilijke politieke onderwerpen begrijpelijk voor me gemaakt door een charismatische presentatrice en uitmuntende journaliste genaamd Lamyae. Ondanks de lijp hectische periode die er momenteel gaande is rondom het Binnenhof heeft zij de tijd genomen ons te blessen met een beetje knowledge. Lees, geniet, like, share, comment en vergeet niet te stemmen!

De vraag die op ons aller lippen brandt f7el shi warme shishapen, wat stem jij zelf?

Daar kan ik geen uitspraken over doen.

Wat is je achtergrond en hoe ben je ooit terechtgekomen bij Haagse Zaken?

In 2016 vertrok ik tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor een paar dagen naar New York, omdat ik zoiets eens van dichtbij wilde meemaken. In die tijd ontdekte ik ook de Amerikaanse podcasts over politiek. Heb er urenlang naar geluisterd tijdens wandelingen door de stad. Goed geïnformeerde mensen die van politiek houden en er met elkaar over praatten, simpel, leerzaam en tof om naar te luisteren. Terug in Nederland dacht ik: dit moeten we hier ook hebben. Op dat moment bestonden Nederlandse politieke podcasts nog helemaal niet. Een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 publiceerden we de eerste aflevering van Haagse Zaken. Over Henk Krol, weet nog steeds wat me bezielde om daar nou mee te beginnen. In dat eerste seizoen, wat voor de krant een pilot was, deed ik alles zelf: voorgesprekken, opname, montage. Ik heb een achtergrond bij de radio: ben jarenlang redacteur en sidekick in de ochtendprogrammering van BNR Nieuwsradio geweest.

Geef eens shi top drie van jouw favoriete afleveringen

Dat is alsof ik moet kiezen tussen mijn (niet bestaande) kinderen. Mohiem, zo gedaan dus. Wat we eigenlijk proberen te doen is afwisselen in ‘uitlegafleveringen’ waarin we een politiek dossier dat vaak voorkomt proberen uit te leggen. Daarnaast maken we afleveringen waarin we je door een politieke partij leiden: ontstaan, ontwikkeling, ideologie. En tot slot zit er soms een tussen waarin we met de politieke redactie de actualiteit bespreken, komende zaterdag met onze politiek columnisten Marike Stellinga en Tom-Jan Meeus bijvoorbeeld.

Welke nieuwsbronnen en media acht jij betrouwbaar genoeg om jouw journalistieke werk op te baseren?

Mijn werk is niet overtikken van andere media, dus er zit altijd een fase tussen waarin ik iets verifieer als een ander medium erover schrijft. Daarnaast hoop je dat zo min mogelijk te moeten doen, of er op zijn minst meer aan toe te kunnen voegen. Het liefst ga ik natuurlijk gewoon zelf aan de gang met eigen verhalen of interviews.

Welke podcasts chek je voor je ontspanning, en is daar ook ruimte in voor politiek of moet dat iets heel anders zijn?

Ik luister uit beroepsdeformatie ook naar de andere Nederlandse politieke podcasts. En ik ben gek op true crime man. Serial, S-Town. Criminal is echt een pareltje. Qua politiek luister ik het liefst naar Political Gabfest van Slate. Slate heeft trouwens ook Slow Burn gemaakt. Podcastseries over gebeurtenissen die iedereen denkt te kennen, maar dan met hoofdrolspelers of invalshoeken die toch nog vernieuwend zijn.

Welke invloed heeft dit jaars razende BLM movement jouwns inziens concreet gehad op beleid en vind je dat proportioneel?

Corona domineerde het politieke debat in ’20, maar er was ook ruimte voor het racismedebat. Het was ook het jaar waarin Mark Rutte voor het eerst zei dat hij ,,anders is gaan denken” over Zwarte Piet. En dat iemand als VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ook zei een rol voor zichzelf te zien in het racismedebat. Ter vergelijking: een jaar eerder, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistische scheldwoorden toegeroepen kreeg door supporters van FC Den Boschin 2019 zei Dijkhoff nog tegen me dat hij meer zag in een rol voor Johan Derksen om zich uit te spreken. Vorig jaar noemde hij die houding ,,gemakzuchtig”. Wat die woorden waard zijn, moet blijken. Nav BLM en KOZP nodigden Rutte en Wouter Koolmees (minister van Sociale Zaken) een aantal vertegenwoordigers uit in het Catshuis voor een tweetal sessies. Of het proportioneel is, is niet aan mij. Jouw en mijn lezers zijn slim genoeg om dat voor zichzelf te bepalen.

Is het moeilijk om de hele tijd kapot objectief te zijn in een tijd waarin de politiek teringkolderiek is?

Nee man, dat is het niet. Ik heb het jarenlang kunnen doen, als columnist bij NRC voordat ik besloot om ermee te stoppen omdat ik die meningen echt zat ben. Wat ik ergens van vind ik echt irrelevant en oninteressant. Het is veel interessanter om met open vizier vragen te kunnen stellen.

Je bent nog tamelijk jong (in politieke jaren) welke ambities heb je nog in den haag?

Beter worden.

Wat is de lijpste interpretatie die je hebt gehad van de stille E achter je naam lol?

Zullen we het anders over mijn achternaam hebben en hoe vaak ik Ahoeray ben genoemd. Qua voornaam: Lam-ja, Lem-jeej, Laamieja, Leemieja enz enz enz

Welke rol speelt de politieke (in)activiteit van jongeren in de aanstaande verkiezingen?

Als mensen klagen over de media die ‘niet eerlijk’ of ‘subjectief’ of ‘vul ander cliché over media in’ zou zijn, dan zeg ik: nergens is je invloed zo direct als bij een redactievergadering. Doe ergens moeite voor, ga er zelf bij staan. Dat geldt ook voor de politiek. Je krijgt dat stembiljet niet voor niets. Gebruik het hoe je wil. Je hébt het, het is een manier om mee te kunnen praten. Lopen naar een stembureau kost je maar iets meer energie dan je telefoon opladen om op sociale media te klagen over politiek. Maar het levert je ook meer op.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*