De legende van Zehma de geit

De legende van Zehma de geit
17 september 2020 3omar
In Geen categorie

Er was eens een geit die groots en meeslepend wilde leven. Het was een geit die opgegroeid was in een grote geitenfamilie in noord Marokko, het moet rond het jaar negentienzeventig geweest zijn en onze hoofdpersoongeit had zieke bakkebaarden op zijn olijfoliegladde hoofd. Al op jonge leeftijd wist Ze3ma (de Arabische letter drie spreek je precies uit zoals een geit een letter zou uitspreken), want zo heette de geit, dat hij niet gemaakt was om de blijven hangen aan deze klif in de Rif.

Hij overlegde met een geitenneef en die zag letterlijk alleen maar beren op de weg. Zijn schaapachtige ooms vonden zijn idee niks omdat andere schapen het ook niks zouden vinden. Kortom hij was op zichzelf aangewezen. Op vier kleine Huaraches verliet hij het dorp en liet tranen en hoon achter. Aan de kust werd hij opgewacht door de geldwolf. Vanuit de Gucci tas om zijn nek, want Ze3ma was zijn tijd ver vooruit op het gebied van streetwear, klemde de geit, nerveus maar vastberaden de afgesproken hoeveelheid turkengeld tussen zijn tanden en overhandigde (of overbekte) het aan de wolf.

Terug in het dorp was hij een grote schande. Plotseling, tijdens het hoeden van een stel schapen, wat hij als bijbaan genoodzaakt was af en toe te doen zag hij een mooie geitenmeid. Me3za was haar naam en zij was op slag de liefde van zijn leven. Er waren bruidskippen en zijn neef was the best geit, apetrots op Ze3ma dat hij het gezinsleven verkoos boven ruineren in het buitenland. Toch liet Ze3ma de geit zijn echtgenote Me3za en drie geitenbabies achter en ging weer proberen naar het magische Europa over te steken.

Hij was veranderd. Niet meer dezelfde geit. Tegenover de kustwacht in zijn kantoor. “Ik ben een politieke vluchteling” zei Ze3ma. Tijdens zijn verblijf in het vluchtelingenopvangkamp leerde hij iemand kennen die een klus voor hem had. Hij moest iemand shanken en dan kreeg hij een identiteitskaart. In de bus richting Amsterdam dacht hij na over het woord identiteitskaart. Alsof je zoiets diepgaands kon vatten in een stuk papier. Hij werkte ergens in de keuken van een restaurant in het centrum maar werd al snel aangetrokken door de allure van de Zeedijk, waar de drugshandel rijkelijk zegevierde. Na zichzelf op te hebben gewerkt tot de hoogste rangen van de opiumhandel, kocht Ze3ma een huis in Purmerend met een tijger in de tuin.

Het gerucht gaat dat de geheime dienst Ze3ma heeft laten ombrengen omdat hij weigerde belasting te betalen over zijn drugsimperium. Anderen geloven dat hij plastische chirurgie heeft ondergaan en aan het rentenieren is op Cuba. Hoe dan ook heeft de mythische figuur Ze3ma voor zijn verdwijning al zijn geld nagelaten aan een stichting die kleine geiten leert kickboksen. Onlangs werd hij genomineerd voor een Nobelprijs voor de wetenschap om het uitvinden van de technologie achter de shishapen. Kijk maar eens goed om je heen. Alle kleine geiten kleden zich tot op de dag van vandaag als Ze3ma. Deze legendarische geit is een verre achterneef van mij die ik alleen ken van korrelige fotos met jaren 80 kleuren waarop hij doet alsof hij telefoneert met een stapel geld tegen zijn oor gedrukt. Omdat het een veel mooier verhaal is dan dat van Medusa. En als eerbetoon aan zijn gevoel voor stijl is er nu een Zehmace shirt te koop via info apestaartje omeomar punt nl.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*