Tekstvlog #5: Harmonieuze ruina

Tekstvlog #5: Harmonieuze ruina
16 juni 2020 3omar
In Geen categorie

Welkom dat je weer kijkt naar een nieuwe weekvlog. Samen met virtuoze gitarist Mick Langenberg (bekend van de tranentrekkende solo op Emotionele Hosselaar van mijn eerste EP) speelde ik een akoestische set op de release van een videoclip van zangeres Sterre en CrZe (spreek uit Crazy) die ik al eerder op deze site uitgebreid lof heb gegeven voor zijn geniale producties. Het was daar voor de deur dat Jong Louis de briljante woorden zou spreken: “Wow mensen pullen gewoon op met hun moeder hier. Dat is echte hiphop, man.” Wat mij het meest aangreep aan de avond is dat zowel Sterre als haar broer en gitarist Dani een gedicht voordroegen waarin ze hun white guilt verwoordden. Onderschat nooit hoe dapper het is om je zo kwetsbaar te durven opstellen.

Op een daarop volgende barbeque met vrijwel alleen maar witte matties vervielen we in een gesprek over de definitie van vrijheid. Na een discussie waarin ik en twee gesprekspartners het niet eens konden worden over de betekenis verspreidde de vraag zich over de andere aanwezigen. En plotseling was iedereen zijn definitie ervan aan het delen alsof het een praatgroep was. Eindstand. Niet twee mensen zeiden hetzelfde. Toch gek.

Waarom is dat gek, Omar? Dat zal ik je eens haarfijn uit de doeken doen, consument. De vage term vrijheid is wel het hoogste goed in het plaatje dat ons in het westen wordt voorgehouden door onze leiders. Wanneer we onze zoons en dochters met belastinggeld op zak een oorlog in sturen is het woord vrijheid vaak iets dat er bij ons bijna in wordt gebrainwashed. Maar wat de fuck betekent het in de first place. En hoe meetbaar is de mate van vrijheid van Irak en Afghanistan voor en na onze westerse bemoeienis. Geen idee man tijger.

Afijn al praat je watervallen van woorden blijven ze slechts wahed druppel op een gloeiende plaat. Doen moet je. We waren aan het boksen in het Noorderpark. Een paar stuntelende dertigers die met hangen en wurgen nog proberen iets van beweging te pakken en met hun bluetoothspeker rapmuziek luisteren om zich nog jong en vitaal te voelen. Verderop in het park was een bijeenkomst van tientallen gasten op vierwielers en scooters en ze trokken naar hartenlust wheelies. En waren alweer grotendeels verdwenen toen er stapvoets een muisstille elektrische politieauto langs zweefde. Een zomers tafereel waarin extreem verschillende werelden samenleefden in een harmonieuze ruina .

Vooruitblikkend naar de vlogs van de volgende weken: er is een nieuwe datum voor Onkels Nevenactiveit. 28 juni in het skatecafe.En daarvoor heb ik me toch een partij toppers uitgenodigd dat wil jij niet eens weten zo lit. Als allereerst heb ik Erik Jan Harmens. De onnavolgbare performer met de vlijmscherpe pen waarmee ik een van de allermooiste Pompcast afleveringen heb mogen opnemen. We hebben Daan Doesborgh bekend van de Poeziepodcast. Meetsysteem aka Riks bekend van geniaal zijn. Randa Peters de scenariste slash dichter en Greg Kerkwerper de mythische rapper met de vijfdimensionale teksten. En last but not least mijn Abelmanbroer. Wegens het helemaal plat spelen van Onkels Nevenactiviteit 1 is hij terug met zijn kinderverhaal. Voorts komt eerdergenoemde Mick Langenberg langs voor een onkel onplogged sessie dus wie weet doen we Baapkiefer ook live šŸ˜‰ hou insta in de gaten voor kaartjes en thalla!

Comment (1)

  1. Guido 2 jaar geleden

    Onkels Nevenactiviteit was leuk man!
    Thanks voor een goeie kennismaking met litte poƫzie (het was dus allesbehalve stoffig)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*