Zin in Ramadan

Zin in Ramadan
14 april 2020 onkel
In Geen categorie

Mensen die bij de Ramadan het eerst denken aan niet mogen eten en drinken hebben waarschijnlijk zelf nooit een keer meegedaan. Ik raad het ze van harte aan. Zie het als een intermittent fasting schema dat je op insta voorbij hebt zien komen en dat vet veel likes had. De eerste paar uur nadat je wakker bent zul je zeker heel erg gefixeerd zijn op eten en drinken. Je zult je tanden heel voorzichtig poetsen en al het water na het spoelen netjes uitspugen. Je zult zin hebben in ontbijt. Wat waarschijnlijk gek is, in je dagelijks leven gaat het vaak zo hard dat je een half gesmolten tostie niet eens waardeert, wanneer je respectloos alvast je schoenen vetert tijdens het eten ervan. Wat moet je dan doen? Zodra je lichaam goed verzorgd aan de dag kan beginnen zijn de mogelijkheden eindeloos. En daar begint de Ramadan pas. Want in deze maand moet je zoveel mogelijk goede daden verrichten, mensen helpen, op je woorden letten, je verdiepen in het geloof, allemaal positieve shit. Met de juiste marketing is Ramadan de hele maand een soort kerst. Elke avond een feestmaal bij andere familieleden of vrienden. Lekkernijen en bergen met voedsel die je over de hele avond moet zien te doseren.

De afgelopen jaren viel de vastenmaand echter steeds vaker in het festivalseizoen en dat zorgde er vaak voor dat ik op hele dubbelzinnige plekken belandde, mentaal. Dan stond ik me op een festival af te vragen wat men eigenlijk doet op een festival. Het was in elk geval niet de maand van bezinning zoals die bedoeld was. Toch heb ik er de laatste jaren gelukkig meer tijd en aandacht voor uitgetrokken en daar heb ik geen spijt van. Ik leer steeds meer kracht te halen uit de intensieve maand in plaats van die als een last te zien.

Tijdens de Ramadan worden zogeheten Taraweeh gebeden verricht, vanaf het verbreken van het vasten tot diep in de nacht. De gehele Koran wordt verdeeld over de dagen van de maand. De gebeden zijn niet verplicht zoals de dagelijkse vijf tijden, maar toch is het gebruikelijk dat je er zo vaak als je kunt aan deelneemt. Het is me nooit gelukt om de hele maand lang de Taraweeh vol te houden. Omdat ik lui ben, omdat ik andere dingen kennelijk belangrijker vond, omdat ik mezelf smoesjes aanpraatte (ik versta toch niet alles wat er gezegd wordt) maar ik hoop dat ik er op een dag de inner peace en tijdmanagement voor heb.

Wat ik wel heb gedaan, een aantal Ramadans terug, is de Koran op dezelfde wijze verdeeld over alle dagen van de vastenmaand en op die manier voor het eerst helemaal gelezen. Ik weet nog dat ik op de allerlaatste dag de zinnen van de laatste vers las en wonderlijk genoeg precies op tijd was om uit te checken en uit te stappen. Door mijn oude buurt naar binnen te lopen in een gevuld huis. Met een opgeheven hoofd en met het gevoel dat ik veel meer wist waar ik het over had dan ooit tevoren tijdens een iftar.

Dit wordt ook de eerste Ramadan zonder de patron, Allah ira7mo (moge hij in vrede rusten). Een levendige herinnering van de laatste Ramadan met hem, vorige zomer, niet lang voordat zijn hart ermee zou stoppen: Hij was aan het eten aan tafel met mij en een stuk of drie anderen. Een unicum, hij at bijna nooit. “Vroeger was ik veel gespierder dan Omar, he?” Zei hij tegen niemand in het bijzonder. Vette guy. Het zal nooit hetzelfde zijn zonder, maar gelukkig heeft hij ons altijd goed voorbereid op het moment dat hij zou gaan. “Onthoud goed wat ik je zeg, want zodra ik er niet meer ben kun je tranen van bloed huilen, maar tevergeefs.”

Een aantal jaar geleden ging ik naar de moskee bij mij op de hoek. Waar ik verder nooit kom. Omdat ik mezelf hypocriet vind omdat de aanwezigen me dagelijks ook met een joint door de buurt zien lopen. Veel te vroeg voor het gebed zijnde pakte ik een boek om te lezen. Omdat mijn Arabisch te slecht is pakte ik het eerste Engelstalige boek dat ik kon vinden en zat op de grond tegen de muur. Alleen de inleiding ervan was al veel te moeilijk, een heel academisch soort super-engels. Het boek ging over “Tawheed”, letterlijk vertaald betekent dat “een maken”. Het is een mulit interpretabele principe in de Islam waarvan ik de relevantie wil doorgronden, maar het boek is van een te hoog niveau voor me. Het ligt daarom ook al jaren in mijn huis.

Het boek begint met een uiteenzetting van de wijze waarop de Islamitische definitie van een Godheid verschilt met die van eerder bestaande interpretaties van het woord. Wat ik heb kunnen ontcijferen uit de theologische jargon die er in het oude boek wordt gebezigd is dat de Islamieten braken met een traditie van een kosmos, maar een godheid beschouwde als iets wat zo nobel was dat het deze chaotische wereld ontsteeg. Daarna komen er een aantal latijnse termen zoals deus otiosus en shit waardoor ik mijn hele concentratie verlies. Maar ik heb iets bedacht.
In plaats van de Koran ga ik deze Ramadan dat boek opdelen over de dagen van de vastenmaand en het eindelijk uitlezen. Hoe moeilijk het ook wordt. Dit jaar heb ik geen excuus. Er is tijd zat. En dan op Suikerfeest het boek terugbrengen naar de moskee. Als het mag van de overheid. Zin in!

In die maand die over anderhalve week begint zal ik ook geen muziek uitbrengen. Hou volgende week dus de stories op instagram in te gaten voor de laatste Soundcloud releases. Presave als je dat nog niet gedaan hebt het nummer Eric Klepton dat vrijdag online versschijnt en maak kans op een Greenmeister hoodie.

Verder mijn excuses aan de bundelbestellers maar ik kom net bij de drukker vandaan, die vijf dagen te laat is en de tekst ook op de kaft had gedrukt. Morgen komen de goede versies en worden op de bus gedaan. Daarnaast heb ik een stapel grote stickers gevonden van Noordside mutant ninja noordside, de eerste mixtape van mij en Abel. Wil je kopen? Stuur een bericht. Komen die Noordside mixtapes op Spotify? Misschien is iemand daar al mee bezig. Ook de Oncler shirts zijn te laat maar komen eraan.

Ben je meer van het passief consumeren? Zet dan Funx Base op, in de episode van vorige week heb ik het legendarische radio item Overheid doet niks nieuw leven in geblazen. Was lit. Tot slot is ook het Waterlogboek weer eens upgedate. Verder ga ik niet meer beloven dat er content aan komt maar die komt er wel echt aan. Thanks voor je tijd en thalla.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*