Oplossingen voor de Palestinakwestie

Oplossingen voor de Palestinakwestie
6 april 2020 3omar
In Geen categorie

Wat mij het meest frappeert aan de hele Palestina kwestie is dat ie draait om ouderwetse dogma’s waarvan de samenleving zo schreeuwt dat we die achter ons moeten laten. Met name moslims zijn het mikpunt van deze radicale nieuwe goddeloosheid, maar ook andere geloven krijgen hun beurt om te horen hoe ze hun leven moeten leiden. Geloof is in de publieke opinie achterhaald maar toch staat het westen indirect elke dag te vechten om hun gelijk te halen in de Palestina kwestie die puur om religieus meningsverschil draait.

Tegelijkertijd wordt er geen alternatieve leefwijze geboden voor de overtuigde. Ja, de vrije seculiere westerse manier van leven. Waarbij het individu centraal staat, sociaal contact verwatert en uiteindelijk toch gegrepen wordt naar yoga en mindfulness om die spirituele leegte te voeden. Dat is een wrange, dubbele en ronduit onrechtvaardige tegenstelling, maar we zijn hier niet om vingers te wijzen maar om oplossingen voor te stellen.

Als het aan mij lag waren landsgrenzen verleden tijd, noem me links, noem me lijpe milennial, noem me een stoner maar het is een achterhaald paradigma om over de rug van gehoorzame burgers archaïsche imperialistische ideeën er doorheen te forceren alsof het nog steeds de normaalste zaak van de wereld is. Dat gezegd hebbend wil ik nogmaals benadrukken dat ik geen stelling neem in de kwestie die zich afspeelt in Palestina of Israel (afhankelijk van hoe je het bekijkt natuurlijk). Ik ben er puur om de situatie te beschouwen al filosoferend mijn steentje bij te dragen aan vrede op aarde.

Als je de geschiedenis erop naslaat zie je dat de kwestie draait op aanspraak die beide volken maken op het land, waarbij ze zich beroepen op eeuwenoude verhalen. Dat is bijna alsof er nu Spanjaarden met Vikingen komen battelen om Friesland en Holland en daarbij steeds grotere delen claimen omdat ze daar ooit recht op hebben gehad. Ik vind dan ook niet dat de internationale gemeenschap zo stilwijgend zou moeten toekijken dan wel klakkeloos steun zou moeten bieden aan de kant die hen meer bevalt. Het is tijd voor radicaal andere maatregelen.

De eerste oplossing is bewapen goedzakken zoals de VN. Als we toch alleen spreken in de taal van oorlog en geweld, laat dan weldadigheidscomites korting krijgen op zwaar geschut. Laat War Child de kinderen beschermen met tanks, Unicef mensen evacueren met straaljagers, Artsen zonder grenzen gevechtshelikopters geven om weerstand uit de weg te ruimen. En laten we de deugdelijke moraal bevechten zoals we dat nu doen met verwerpelijke materiele doeleinden.

Voordat we dat kunnen doen moeten we misschien eerst een moraal opstellen waar we het met zijn allen over eens zijn. Dan heb ik het niet alleen over Israël en Palestina. Maar wij allen. Laten we tonen welke les we hebben getrokken uit eerdere langslepende conflicten. Laten we vooruit kijken. Achteraf is het altijd zo makkelijk om te bepalen waaraan het lag dat we zo blind waren. Dus de waarheid is nu al overduidelijk alleen zijn wij bang om die onder ogen te zien. Er zal nooit vrede zijn voordat we onszelf in elkaar kunnen verplaatsen zoals twee mensen die van lichaam ruilen in een slechte comedyfilm. Waarin altijd weer dezelfde vermoeiende moraal naar voren komt; we zijn allemaal op een andere manier hetzelfde.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*