De historische hefla van donderdag de dertiende

De historische hefla van donderdag de dertiende
10 februari 2020 3omar
In Geen categorie

Aanstaande donderdag mag ik openen voor legendarische drugsrapgroep Yung Internet tijdens hun laatste show van de Cybernetic Hedonism tour. In de Melkweg, in de binnenstad, zaliger kan het bijna niet. Dit is voor mij extra speciaal omdat ik kom van een jaar lange pauze van the raplife en dan meteen bij zo een ruina show en nota bene als opener van een rapgroep waarmee ik wahed lijpe geschiedenis deel. Kom bij onkel op schoot en laat me jullie een kleine hiphopgeschiedenisles geven.

Het begint allemaal op middelbare school Damstede in Amsterdam Noord. Dit verhaal heb ik al vaak in interviews en daarbij vaak de schuld buiten mezelf gelegd. In drie havo bleef ik zitten omdat of mijn cijfers te nep waren of mijn gedrag te kut of een combinatie van allebei. Dat is voor dit verhaal even niet belangrijk. In elk geval zorgde het ervoor dat ik tijdens de tweede keer drie havo fulltime blowde en nog meer relde dan voorheen. Aan het eind van het jaar kreeg ik dan ook rustig te horen dat ik de tering kon krijgen en niet meer welkom was op die school.

Bredero college locatie Buiksloterweg werd mijn nieuwe school. Deze school had in tegenstelling tot Damstede niet alleen havo en vwo, maar ook vmbo klassen en dat zorgde voor een hele andere viba en sfeeroe. In de vier havo klas waarin ik zat, zaten twee jongens met wie ik het heel goed kon vinden; Rodney en Mauro. Rodneys naam mag je meteen weer vergeten en Mauro zou later in zijn leven transformeren in de vermaarde Young Mauro van Yung Internet.

Op Damstede al was ik begonnen met rappen. Samen met Steven, nu beter bekend als Mr Wonder, de dj van Jebroer om maar even met wat namedrops te smijten, vormde ik destijds een rapduo en we maakten furore op buurtfeestjes en talentenjachten. Tijdens mijn tijd op Bredero vond ik mijn weg naar een gebouw in Geuzenveld waar ik muziek maakte met Dobbelsteen records. Om nog maar even meer shinna en legitimiteit te pakken aan de hand van andermans verdiensten: de producer van Dobbelsteen was Spanker en Jayh was er een graag geziene gast omdat zijn broertje ook in die crew zat.

Tijdens mijn bezoeken aan deze studio in Geuzenveld ontmoette ik tijdens jonkosessies voor de deur een lijpe inline skater papi genaamd Sergio Hasselbaink, die daar volgens mij breakdance les gaf aan -hou je vast voor de namedrop der namedrops- Lil Kleine. In dat jaar heb ik dus zonder het te weten afzonderlijk van elkaar tweederde leren kennen van wat later een van de meest eigenzinnige rapgroepen van Nederland zou worden.

Na de middelbare school verloren Mauro en ik een aantal jaar uit het oog en ook Sergio zou ik alleen eens per zoveel jaar tegenkomen op lijpe ruinas. We fastforwarden β€˜m even een jaartje of tien naar het jaar waarin ik de videoclip van 6 donnies voor het eerst zou zien. Broer, ik zeg jou eerlijk, ik heb alle stages van de rapgame meegemaakt. Ik heb (met kaolo weinig succes) rapbattles gedaan, ik heb alle open mics kapotgemaakt en ben zelfs met een rugzak naar Buitenwesten shows geweest. Maar zo een authentieke sound als deze had ik niet vaak eerder gehoord.

Niet lang erna werd ik uitgenodigd voor een sessie op Ijburg bij Hyperlink. Een guy die je niet meer dan twee takes geeft zonder een mentale meltdown te krijgen. Met andere woorden een studio waar je je A-game moest brengen. En dat deden we ook tijdens deze sessie met hoogst ongebruikelijke samenstelling. Fuego en Georgy, Rasskullz en onkel en Yelli en Mau. Wat de fanboys die deze pokoe achterstevoren kennen niet weten, en dat is misschien maar beter ook zo, is dat Manuel Broekman eigenlijk ook een couplet had opgenomen op die track die godzijdank is gewist.

Dat is een ander ding waar Hyperlink naast briljant produceren heel goed in is; genadeloos coupletten wissen van tracks. Zo rapte ik bijvoorbeeld de sterren van de hemel op Super Chimi 1 voor jan lul. Over zulke shit hebben we in de jaren vanaf toen tot nu dan ook tot drie keer toe ernstige beefs gehad. Maar ik kan nooit lang boos blijven op Yung Internet; want ten eerste zijn ze verstandelijk uitgedaagd dus niet volledig toerekeningsvatbaar. En ten tweede ken ik dat Lethal Weapon duo dus al zo lang dat ze onvrijwillig soort van fam zijn geworden. Die beefs leidden ertoe dat ik enkele shows en enkele albums afwezig ben geweest. Mijn sabbatical van vorig jaar kwam door nog eens bovenop. Excuses naar onze gezamenlijke fans voor deze lange droogte. Maar we zijn back better than ever.

De boys hebben een van hun beste cd’s in tijden afgeleverd en weer een hell of a tour achter de rug. En ik meen oprecht dat het een grote eer is voor mij om de laatste show ervan te openen. Voor de mensen die erbij zullen zijn: mijn dj en nieuwe broeder van andere moeder Trippy en ik gaan jullie de ziekste show geven die jullie in tijden hebben gezien. En aan Yung Inta: ik hou van jullie gappies en krijg nog een meier van je.

Comments (3)

 1. Auteur
  onkel 3 jaar geleden

  Ik bedoelde Cooldown Cafe ipv 6 donnies maar ik heb geen zin om het aan te passen

  • crrli 2 jaar geleden

   πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ geef deze guy een column, airtime, een bejaarde bingo, boeken voorlees club – anything πŸ‘πŸ½πŸ‘πŸ½πŸ‘πŸ½

 2. Trippy 3 jaar geleden

  Dit gaat weer in de GOAT stories boek 2020.
  Melkweg was een Film!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*