Ik zat in tram vijf

Ik zat in tram vijf
15 januari 2020 3omar
In Geen categorie

Ik zat in tram vijf

Gisteren las ik een artikel waarin een paar filosofen discussieerden. Een britse filosoof had namelijk betoogd dat de canon, oftewel de werken die iedereen MOET kennen, beter afgeschaft kon worden omdat die homogeniserend zou werken. De Nederlandse filosofen waren het er niet mee eens en vonden dat als we Plato en zo niet meer zouden lezen de wereld helemaal in de fik zou vliegen.

Wat interessant is aan deze discussie is dat ie zich in verschillende parallelle dimensies afspeelt. Als je het artikel leest namelijk heb je twee kanten die je zou kunnen onderverdelen in de vooruitstrevende en de conservatieve filosofen. Maar wie leest er in deze tijd nog het hele artikel? De echte discussie speelt zich af in de tweets en de comments, en daar heeft de discussie twee hele andere partijen; die van de mensen die vinden dat alles te wit en homogeen is en mensen die vinden dat die mensen zeuren.

Terwijl de Britse filosoof, Liam Kofi nog wat, ik ben geen fucking google je kunt zn naam zelf zoeken, helemaal niet vindt dat de canon te wit is. Als je volgens hem oosterse shit toevoegt aan diezelfde canon dan krijg je dezelfde homogeniteit waar hij zich tegen verzet. Een rassenneutraal (is dat een woord?) principe dat probeert de filosofie uit te dagen en te vernieuwen. En daarom respecteer ik de mening van deze Brit meer dan de conservatieve, calvinistische, doe maar normaal want dan doe je al gek genoeg-filosofen uit Nederland.

Dat krampachtige vasthouden aan absolute waarheden is dezelfde dogmatiek waartegen onze defensie vecht in verre oorden. We zijn dus alleen vooruitstrevend en ruimdenkend in politieke ideologieën om goed te praten dat ons defensiebudget in een woestijn te pletter wordt geknald op veelal onschuldige doelwitten, maar wanneer onze eigen archaïsche gedachtegoed aan de tand wordt gevoeld houden we daar wel met drie annoes aan vast.

Het is net alsof je een canon zou maken van Nederlandse rapmuziek en je mij ging dwingen om osdorp posse te kennen. Bro zijn pik stond stijf in de tram omdat hij een mooie vrouw zag, die man is een gevaar voor de samenleving. En met deze geniale vergelijking sluit ik graag de eerste post op de onkel site af. Bedankt voor het lezen en tot volgende week.

Comments (7)

 1. Sam 3 jaar geleden

  Puur genieten onkel

 2. Richard van Leerdam 3 jaar geleden

  Super tof en inspirerend. Ik kijk uit naar de volgende maandag! Misschien lees ik dit voor op de verjaardags7efla van mijn neefje volgende week woensdag. Bedankt onkel!

 3. bruur 3 jaar geleden

  Swag

 4. bgo uit het zuiden 3 jaar geleden

  *klapt , maar dan echt heel hard*

 5. Jeroentergang 3 jaar geleden

  Lof

 6. Afghaanse Windhond 3 jaar geleden

  Mooi stuk Onkie. Verheug me op de rest

 7. Veronica 3 jaar geleden

  Ik heb genoten!! Thanks! Tot volgende week👏🏽

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*